جایگاه فاطمه سلام الله علیها در آفرینش_2
اینک به بیان چند روایت در باب جایگاه فاطمه سلام الله علیها در خلقت و آفرینش میپردازیم
1- محمد بن سنان میگوید: من در محضر حضرت ابو جعفر ثانی (امام جواد) علیه السلام بودم ، سخن از اختلاف شیعه شد ، امام علیه السلام فرمودند:
ای محمد! خداوند تبارک و تعالی متفرد به وحدانیت بود ، سپس محمد و علی و فاطمه علیهم السلام را آفرید و آنگاه پس از گذشت زمان زیادی ، به مقدار هزار سال ، خداوند همه چیز را آفرید و آنها را بر آفرینش اشیا گواه گرفت و اطاعت آنها را بر اشیا جاری کرد و امور آن را به آنها واگذار نمود ، پس آنچه را میخواهند حلال و آنچه را میخواهند حرام کرد و هرگز چیزی را نخواهند مگر این که خداوند تبارک و تعالی بخواهد.
سپس فرمود: ای محمد! دیانت این است ، هر کس از آن پیشی گیرد خارج گردیده ، و هر کس از آن تخلف نماید از میان رفته و نابود شده و هر کس ملازم آن گردد به آن پیوسته ، ای محمد! این مطلب را بگیر و آن را محفوظ بدار.(1)
2- جابر بن عبدالله اتصاری میگوید: از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم شنیدم که می فرمود:
خداوند عزّوجلّ من و علی و فاطمه و حسن و حسین را از نوری آفرید و از آن نور شیعیان ما را خلق کرد ، ما خدا را تسبیح کردیم ، پس آنان تسبیح کردند و ما تقدیس کردیم و آنان تقدیس کردند و ما تهلیل کردیم و آنها تهلیل کردند و ما تمجید کردیم و آنها تمجید کردند ، پس خداوند آسمان ها و زمین ها و ملایکه را خلق کرد و صد سال سپری شد و آنان تسبیح و تقدیس را نمیدانستند تا این که ما تسبیح کردیم و شیعیان ما تسبیح کردند ، پس ملایکه تسبیح نمودند.
پس ما موحدان هستیم از آن زمانی که موحدی غیر از ما نبود و سزاوار است بر خداوند عزّوجلّ که ما وشیعیان ما را مخصوص گرداتد و ما و آنها را در اعلی علّیین جای دهد و او ما و شیعیان ما را برگزید ، قبل از این که اجسام بوجود آیند و ما را خواند و ما اجابت کردیم و ما و شیعیان مارا قبل از آن که طلب مغفرت کنیم مورد غفران خود قرار داد.(2)
3- سدیر صیرفی از حضرت ابو عبدالله علیه السلام نقل کرده است که رسوا خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: نور فاطمه علیهاالسلام قبل از خلقت آسمان و زمین خلق شد ، برخی گفتند: ای پیامبر خدا! آیا فاطمه علیهاالسلام از جنس بشر نیست؟ پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم فرمود: فاطمه حورای انسیه ، یعنی از حور و بشر است.
گفتند: ای پیامبر خدا! او هم حور و هم بشر است؟ فرمود: خداوند عزّوجلّ فاطمه را از نور خود آفرید ، قبل از آن که آدم را بیافریند ، در آن هنگام که ارواح بودند ، پس وقتی خداوند عزّوجلّ آدم را خلق کرد ، او را بر آدم عرضه نمود. به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم گفته شد: ای رسول خدا! فاطمه در آن هنگام در کجا بود؟ فرمود: او در پایین عرش بود. گفتند: ای رسول خدا! طعام او چه بود؟ فرمود: تسبیح و تقدیس و تهلیل و تحمید بود ، وقتی خداوند عزّوجلّ آدم را آفرید ، مرا از صلب او بیرون آوردو فاطمه را از صلب من خواست بیرون آورد ، او را در سیب بهشتی قرار داد و جبرئیل آن را آورد و به من گفت: درود و رحمت و برکت خدا بر تو باد ای محمد! گفتم:سلام و رحمت خدا بر تو حبیب من! جبرئیل گفت: خداوند جلّ جلاله میفرماید: آن را تناول کن ، پس من آن را دو نیم کردم و نوری از آن ساطع گردید که من از آن در فزع شدم. جبردیل به من گفت: ای محمد! چرا آن را تناول نمی کنی؟ آن را بخور و خایف مباش که این نور در آسمان ، منصوره و هم او در زمین فاطمه است. گفتم حبیب من جبرئیل! برای چه در آسمان منصوره و در زمین فاطمه نامیده شده است؟ گفت: در زمین فاطمه نامیده شده است ، زیرا او و شیعیانش از آتش جهنم جدا شده و دشمنانش از محبت او جدا گردیده اند و او در آسمان منصوره است و قول خداوند عزوجل است که میفرماید:
...وَیَوْمَئِذٍ یَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ {4} بِنَصْرِ اللَّهِ یَنصُرُ مَن یَشَاءُ...(3)
و در آن روز مومنان به نصرت الهی شاد میشوند و خداوند هر کس را که بخواهد یاری مینماید.
یعنی یاری کردن فاطمه و دوستان خود.(4)
4- جابر بن عبدالله انصاری روایت کرده است که رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: خداوند عزّوجلّ فاطمه را از نور عظمت که آمیخته به نور رحمت بود آفرید.(5)
5- علی علیه السلام از رسول خا صلی الله علیه و آله و سلم نقل کرده است که آنحضرت به فاطمه علیها السلام فرمود: دخترم! خداوند با توجه به عالم ، مرا به مردان عالم برگزید و در مرتبه دوم همسر تو را بر مردان عالم اختیار کرد و در مرتبه سوم تو را بر زنان عالم برگزید و در مرتبه چهارم دو فرزند تو را بر جوانان عالم برتری داد.(6)
6- از امام باقر علیه السلام سوال شد به چه منظور فاطمه علیها السلام زهرا نامیده شد؟ فرمود: زیرا خداوند او را از نور عظمت خود آفرید و با نور او آسمان و زمین روشن گردید ، به طوری که ملایکه تحت تاثیر قرار گرفته ، برای خدا به سجده افتادند و گفتند: خدایا این نور چیست؟ پروردگان به آنها وحی کردکه نوری از نور من است ، آن را در آسمان جای دادم و از عظمت خود آفریدم ، او را از صلب پیامبری از انبیای خود خارج خواهم ساخت که او را بر همه انبیا برتزی و فضیلت عطا کردم و از آن نور پیشوایانی به وجود خواهم آورد که به فرمان من به پاخیزند و به حق هدایت نمایند و آنها را جانشینان خود پس از پایان گرفتن وحی قرار خواهم داد.(7)
7- حضرت زینب دخت حضرت امیرالمونین علی بن ابی طالب علیهما السلام از اسماء بنت عمیس نقل فرموده است که او گفت: من هنگامی که یکی از فرزندان فاطمه سلام الله علیها متولد شد حضور داشتم ، وقتی آن فرزند از فاطمه علیها السلام به دنیا آمد خونی از فاطمه علیهاالسلام مشاهده نشد ، پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم فرمود: ای اسماء! به درستی که فاطمه حوریه ای است که در صورت بشر و انس آفریده شده است.(8)
1- اصول کافی ، جلد 1 ، صفحه 441 ، حدیث 5.
2- کشف الغمه ، جلد 1 ، صفحه 458.
3- الروم ، آیه 4و5
4- معانی الاخبار ، صفحه 396__بحارالانوار ، جلد 43 ، صفحه 4.
5- الدرالنظیم ، صفحه 452.
6- کشف الغمه ، جلد 1 ، صفحه 465.
7- همان ، جلد 1 ، صفحه 464
8- مناقب ابن مغازلی ، صفحه 369 ، حدیث 416.